13 februari 2012

Black Pearl - Stiltje eller lugnet före stormen?...


Update 25:e feb. -12, - Dags att börja summera...
Den här analysen gav förslag till en swingtrade inför rapporten slutet februari, förutsättningarna är/var köp under 30:- och sälj före rapporten med 5-20% vinst.
Efter analysens publicering följde en del meningsutbyte i placera.nu´s Black Pearltråd, saxade bitar finns i undervisningssyfte återgivet under "Eftersnack". Sidan avslutas med "Summering" där utfall presenteras. Länken till sidan "Shivas Oljetankar" har flyttat in hit från tidigare plats, då det är mer riktigt med hänsyn till sammanhang och bloggens struktur i stort.

Analys ->>
Eftersnack ->>
Summering ->>
Holma´s syn efter rapporten ->>
noonne´s charts efter rapporten ->>
Shivas Oljetankar ->>Först en överblick...Fibokluster - Stöd/MotståndCandlestick - En närbild


Anledningen till att jag tog en titt på Black Pearl är en önskan från sign. "oldtom" på placera.nu´s aktieforum. I mån av tid gör jag sådant här mellan varven, men hela meningen med denna bloggen är att ni skall lära er detta själv.
/noonne


Update 2012-02-22


Jag uppdaterar detta inlägg med min vän Holma´s syn på Black Pearl, och klistrar in hans TA-kommentarer:

Den stigande kilen ligger i en större fallande trendkanal. Den undre kanallinjen i kilen är brantare än den övre vilket indikerar på att vi med största sannolikhet kommer att få ett utbrott neråt och det kan bli ganska snart.

Den har också vid ett flertal tillfällen slagit igenom den undre stödlinjen under avtagande volym som sig bör vid ett annalkande utbrott. Aktien ligger också under 55 samt ett brant fallande 18 drg:s medelvärde som troligtvis kommer att pressa aktien neråt. Hade dessa legat under kursstapeln så hade chansen varit betydligt större att vi hade fått en tillfällig rekyl upp. Vid brott neråt så brukar förutsättningarna vara: ju större och längre kilen är, desto större är fallet neråt.

Om vi då spekulerar i ett större fall neråt. Jag har gjort olika fibb-beräkningar utifrån olika toppar och bottnar och stämmer utfallet från dagens formationen så har jag kommit fram till att den kan falla ner inom spannet 24.50 - 22.00. Det enda som talar emot en fortsatt nedgång för närvarande är att aktien är ordenligt översåld vilket kan betyda att vi trots allt får en rekyl upp och då får vi vänta ytterligare innan vi får ett bekräftat utbrott.

Idag så fick vi en dubbelt så stor volym som igår och vi kunde se att aktien i ett krafttag försöker klamra sig fast ovan den undre stödlinjen och stängde också på denna. Detta kan vara en förvarning om att vi nu får högre volymer och utbrottet blir ett faktum. Trots att aktien har slagit i både bottenkanalen och fibo-nivåer ett flertal gånger, (är aktien stark så ska den vända upp med kraft) så har det inte lyckats som språngbräda vilket kan tolkas som en svaghet. Om aktien utifrån dessa premisser ändock får en rekyl upp så blir den troligtvis medioker. Om inte aktien vänder upp ganska omgående så har vi nog utbrottet bekräftat och marknaden kommer snart att visa oss vägen. Fa kan givetvis kullkasta ovan angivna möjligheter.

Mvh Holma "120215 Avanza "
===^^UPP^^===


Eftersnack:
Den 12:e feb. postar jag ett inlägg om att bloggen TA med noonne är uppe och sign "oldtom" replikerar:
"lägg in ett trovärdigt pxx TA graf med förklaring är väl mer intressant för pxx aktieägare?"

Dagen efter publiceras analysen, oldtom tackar och "snacket" kommer igång, (jag saxar valda bitar)...

Bay 2858;
noonne, - Kul att höra av ifån dig. Angående vår vän shiva så har han blivit avstängd från forumet, varför vet jag inte riktigt, men jag hoppas han kommer tillbaka igen.

Annanas;
Ursäkta men lägger mig i TAn här den där stigande kilformation är björnig, inte tjurig. Dvs utbrottet sker nästan alltid ned. Hur Bukowski kommit fram till 76% risk för utbrott ned och 24% för upp, det vet jag inte, kanske borde läsa hans bok om han skrivit nån.
Kul hur som helst med de 45+ i volym runt 13.30. snygg studs mot den nedre botten på kilen.

oldtom;
annanas, - Både ja och nej,, som du sä själv, studs på kilbotten och kil tak ligger relativt högt ca36-38kr innan vidare vägledning,, TA tog jag här från noonne och även HB,, såklart är allt beroende på tidsaspekten också,,

oldtom;
opålitlig formation enligt Bulkowski är ett stigande kil rätt så opålitlig, svår tolkad som vanligt,,
#Rising wedges, especially for downward breakouts, are some of the worst performing chart patterns. Downward breakouts have unacceptably high failure rates and small post breakout declines. Also, pullbacks occur almost two-thirds of the time and throwbacks happen almost three-quarters of the time. #

oldtom;
TA, - Det är också lite lustig med dubbelnotering,, formation i kanada är inte samma som sverigegrafen,, mer en sidledes kanal i kanada senaste 4-5 månader,,notera också ,, i kanada finns ca 240m mot ca 70m aktier här,, känns som kanada har kontrol helt och hållet,,

Här kommer min vän Holma in i diskussionen och bidrar med sin TA-syn på Black Pearl, (se update ovan).

oldtom;
har tittade på ett antal TA analyser, och man ser att alla är inte överrens, folk blir bara mer och mer förvirrad,, frågor man 10 expert om en aktie så säger 4 köp 4 sälj och 2 behålla,,

Holma;
Om man inte förstår innebörden av Teknisk Analys så förstår jag att ni tycker det är ord utan substans/överkomplicerad i alla riktningar.

Om vi håller oss till "vi amatörer" så ger jag aldrig köp eller sälj rekar, det beslutet får investeraren ta. De "proffs analytikerna" som ger köp och säljråd brukar jag inte bry mej om för de pratar i egen sak nämligen firmans och vi har den senaste tiden läst om dessa möten med företag inom stängda dörrar i DI vilket undergräver deras förtroende.

Som ni kanske ser så skriver jag längst ner "ovan angivna möjligheter". För att beskriva en akties möjliga kursrörelse så måste man se vad som talar för och emot en uppgång eller nedgång vilket jag beskriver i inlägget och av den anledningen så tror jag att ni tycker som ni gör. Att tyda grafer och indikatorer är en kunskap som tar lång tid att lära och därav så får vi ibland olika tolkningar i en analys.


oldtom;
ok,, helt ok analys,, det har varit flera TA analyser senaste veckorna,, TA är lika mycket konst som matematik och därför har man sina favoriter,, inget illa menat personligen,, tolkning och åter tolkning är det svåra biten,,

noonne;
oldtom, - Min och Holmas syn är i stort identisk, vi har en kil och bryts den så är det förmodligen ner en bit som gäller, (runt 28-ich), men vid denna typ av brott blir det ofta fight mellan djuren och en rekyl tillbaka till brottsplatsen 30/31-ich är fullt möjlig. Vad som sedan händer där får vi se om prisrörelsen följer detta mönster. Därför min slutsats, "läge för swing?"
Levererar kilen ligger potentiella målområden precis där Holma skriver, 24,50-22, (även 20-botten är möjlig).

Dali;
Ja så känns det lite när det kommer till TA, eftersom man för varje botten eller topp som prickas in i grafen får nya analyser. Det finbs väl ingen TA i världen som kan förutse hur en rapport kommer att se ut?

ober;
noonne, - förstår inte vad ta har att göra med den här typen av aktier, vad var ni förut när k-lunsen o suwarrov o några till förde forumet framåt,

noonne;
ober, - Som jag minns det så var jag i BP´s kartrum på den tiden, tog väl hyra ungefär här:
http://dl.dropbox.com/u/62232064/noonne_tog_hyra.gif

...och gick i land ungefär här...
http://dl.dropbox.com/u/62232064/noonne_driftar.gif

Tranquillity;
Hej alla TA-experter, - Jag trodde vi hade kommit øverens om att det ær Canada som styr.
Jag skulle vara mycket intresserad av att se er expertis koncentrerad på PXX toronto i stællet før firsth north.
Tack på førhand =)


Shiva;
“ Hej kära vänner! Jag saknar verkligen att vara en del av forumet men som jag meddelade tidigare så fick jag en dag två rader från placera.nu att jag inte längre fick deltaga därför att jag brutit mot forumregler.
Som kompensation har noonne och Holma dykt upp som sillen i havet med sina 360 grades rotationer. Ni skall veta att det är grabbar som varit med förr och vet hur en cirkel skall dras. Jag rekommenderar skarpt deras kunskap.

noonne;
Shiva, - Du vet var du hittar mig, och om du vill så kan jag öppna en sida på bloggen för dina oljetankar...

noonne;
...jag har uppdaterat bloggens Black Pearl-analys med min vän Holma´s syn på situationen, inkl. hans bild...

oldtom;
noonne, - Ganska negativ bild,, du tror inte på ett upprekyl som igår under högvolymn? 1m omsatt och dagen innan 3m omsatt i kanada, Man undra ibland om man inte ca disconnect ner trenden och titta på senaste ca 6 månader ,,,,, om inget annat kan man ser högre toppar och bottnar, även när man titta på 5 års grafen kan man ser att det gamle lutning från 2008 forsätts idag om man bortse från berg upp och berg ner senaste 2 åren, intressant,

noonne;
oldtom, - missförstå mig rätt, - jag tror ingenting, jag följer bara utvecklingen...

Jag skrev att de fanns en swingmöjlighet i antågande strax under 30-strecket och det fick vi. En entry där med sund stopp och sedan vänta/hoppas att priset tassar upp inför rappen var min idé. Rappen om några dagar borde sedan visa vägen för vidare färd...

I övrigt e de oroliga tider i macroperspektiv som kan ge kastvindar från bägge håll, så de e bara å se te att allt e surrat på bästa sätt...;))

Som sagt jag tror inte...

LFC1892;
Kursen sätts i Kanada, - Med all respekt till noonnes och holmas TA-kunskaper är det ju så att majoriteten av aktierna finns i Kanada och det är där kursen bestäms.
Ska TA ha någon relevans för pärlan bör ju TA göras på kursen i Toronto och inte på den svenska.

noonne;
LFC1892, - Precis tagit ner och lagt in PXX.TO i min ninja, återkommer...


I bilden ser man prisutvecklingen i Toronto och Stockholm samtidigt. Självfallet är det Toronto som dominerar prisrörelsen, men som vi ser är Stockholmshandel i stort sett en spegelbild av "storebror" Toronto, därför bör även analysens utfall bli identiskt.

Najad;
noonne, - Ok,svar på tal där:-)
Har jag fattat rätt,om över 35-36(chans) så vidare upp och under 28 inte bra?
Fast om något fundamentalt bra kommer och kursen går över 36,vad är det som har hänt då?

Holma;
Jahaa, kanske skulle det vara på sin plats att göra en liten uppföljning utifrån min senaste analys där jag skrev följande:

Det enda som talar emot en fortsatt nedgång för närvarande är att aktien är ordenligt översåld vilket kan betyda att vi trots allt får en rekyl upp och då får vi vänta ytterligare innan vi får ett bekräftat utbrott. Om aktien utifrån dessa premisser (svaghet) ändock får en rekyl upp så blir den troligtvis medioker.

Med en medioker uppgång så menar jag att aktien inte korrigerar mer än 38,2% av den senaste toppen 36,50 /botten 29,70 vilket betyder en uppgång till 32,30. Kortsiktigt så kan den stiga med 50%, men då styrs den oftast av förväntad positiv FA/rapport i närtid (möjligen lite färgad av AOIL: s rapport) för ingen vill stå på perrongen då tåget har gått. De gånger en aktie stiger med 61,8 eller 78,6% utifrån en botten utan nämnvärd rekyl ner, så har vi en mycket stark trend, åtminstone kortsiktigt.

Aktiens RSI indikator har stigit från 14 till 48 sedan mitt förra inlägg vilket inte var helt oväntat. Sedan den 16/2 så har aktien legat och kämpat under den uppåtgående stödlinjen (som då är ett motstånd), men idag så stängde den strax ovan denna som nu ligger på 31,00. Stopp blev det när den stötte på 55 och 18 drg:s medelvärde som nu har strålat samman vid 31,50 och som nu bildar motstånd.

Aktien har visat svaghet under en månad så nu är det ett måste att rapporten blir ok, för annars väntar nog den andra möjligheten som jag har spekulerat i.

Bay2858;
Holma, - Godkväll. Vad menas när en aktie är översåld? Eller hur kan den bli det? Tror frågan har varit uppe på tapeten tidigare, men jag har nog missat svaret.

henke8;
Holma och andra, - Alltid intressant med TA. Dock tror jag väl sådär på det. Men det kanske mest är för att jag inte kan det.Du skriver följande,
"Aktien har visat svaghet under en månad så nu är det ett måste att rapporten blir ok, för annars väntar nog den andra möjligheten som jag har spekulerat i."

Det verkar mest vara annat en TA som styr då eller vad missar jag? Bra rapport vi stiger, dålig rapport vi går ner? Ne TA är uppenbarligen inget för mig. För avancerat.

Holma;
Bay 2858, henke8, - Återkommer imorgon (kvällstid) ang era funderingar om inte noonne har möjlighet att förklara det för er. Måste upp tidigt i morgon.

rassmuss;
henke8, - ärligt talat, vi kan väl vara överens om att man knappast behöver ta eller nån annan analys för att räkna ut att är rapp dålig så går vi ner, är den riktigt bra så går vi upp, etc...

noonne;
rassmuss, Bay, henke m.fl, - Om vi börjar med att fånga upp den här TA-debatten innan den far åt alla håll på samma gång...

Sign, oldtom bad mig göra en TA på BP för runt 10 dgr. sedan, jag gjorde en och slutsatsen blev
"Black Pearl - Stiltje eller lugnet före stormen?.."
http://noonne.blogspot.com/2012/02/black-pearl-stiltje-eller-lugnet-fore.html

Jag föreslog utifrån min slutsats en swing me entry strax under 30-strecket, med sikte att släppa före rappen, mål +5-10%, (om vi utgår från entry strax under 30 med en 10K-post så ligger den f.n. +10-15K-sek med en stopp strax över entry, etc..)

Så, - Nu till vidare diskussioner, ev. TA-skillnad .TO vs .ST borde väl vara bakom oss också vid de här laget, så kvar är rappen...
TA kan inte indikera ngt. gällande utfall i samband med eller efter rappen, det beror helt på infon...


Bay:
"Vad menas när en aktie är översåld?"
Rent tekniskt är det indikatorer typ RSI som indikerar det enklast, när värdet är lågt, under 30 vid RSI-14, under 10 vid RSI-3, själv använder jag som DT RSI-3. Mer om RSI en bit ner på denna sidan ->>


"hur kan den bli det?"
När tillräckligt många säljare accepterar köparens pris under en "längre" tid faller priset och indikatorer typ RSI signalerar översålt, översålt är dock ingen garanti för att priset går upp, det kan vara översålt länge. Köpsignal kommer först när i vårt fall RSI vänder upp över översåld-värdena jag nämnde tidigare.


henke:
"Aktien har visat svaghet under en månad..."
Det är den underliggande trenden inför rappen, )se bilderna i BP-analysen på bloggen, både Holma´s och mina bilder visar samma sak), d.v.s. förutsättningarna inför... - Om rappen är bra skulle det inte förvåna mig om akten reagerar måttligt, men om rappen är mindre bra så håller jag det för troligt att den underliggande trenden förstärker reaktionen, - hänger du me?...


Ang. Holma´s och min slutsats:
I detta fallet fokuserade Holma på risk när han kom till sin slutsats, medan jag sökte en möjlighet när jag drog min slutsats. M.a.o. - En defensiv och en offensiv spelar, (en bra laguppställning), i detta fallet har jag rätt så här långt, nästa gång har Holma rätt. I övrigt delar jag Holmas åsikt gällande, "...nu är det ett måste att rapporten blir ok, för annars väntar nog den andra möjligheten...

===^^UPP^^===Summering:
Analysen publicerades den 13 feb. och 16/17 feb. ebjöds aktien under 30:-, så entry @29,90 var möjlig., (hade gärna sett runt 0,50-SEK lägre entry, då ett mindre utrymme mellan entry och stoppnivå ger lägre risk = lägre förlust vid fel).

23:e feb. fanns köpare över 32:- så en icke girig exit där var fullt möjlig, avkastning i ett sådant scenario blir +7,5% på mindre än en vecka.

Den ngt. mer girige satt förmodligen kvar med hopp om mer, men när handelsdagen 24:e feb. öppnar med ett gap ner, (0,60-SEK) bör "safety före sorrow" tillämpas = avkastning 5%.

Den riskbenägne sitter kvar över rapporten, men så långt sträcker sig inte sikten i "Black Pearl - Stiltje eller lugnet före stormen?..."Holma efter rapporten:
Trots en bra rapport så orkade inte FA rubba den underliggande negativa tekniska trenden och aktien föll måttligt samma dag som rapporten. Jag skrev i förra inlägget att vi skulle få en medioker uppgång med 38.2% till nivån 32.30 och aktien vände på 32.40. Sedan den 14/2 så har aktien bara lyckats stänga en gång ovanför den bottenkanal som tidigare har varit dess stöd.

Aktien har vid tre tillfällen 10,12,och 16/2 bottnat vid 29.70, men igår så bröts den nivån vilket följdes upp idag där den noterade 29.30 som lägst. Att den senaste bottennivån nu har passerats är ytterligare ett tecken på svaghet och fortsatt nedgång.

Den studs som vi fick idag upp från bottenlägsta nivån vid 29.30 berodde på att där har vi en fib-nivå (stöd i det här fallet) som dock följdes av en mycket låg volym där endast 23 000 omsattes under knappa sista 1 1/2 timmen vilket måste tolkas som svagt. Passeras 29.30 så väntar nästa nivå vid 28.90 och därefter inom spannet 28.10 - 27. 95. Om vi ser på uppsidan i det korta perspektivet, så är det tveksamt att aktien orkar över 31.00 baserat på att vi känner FA (rapport) och att den tekniska bilden för närvarande inte indikerar någon vändning än.

PAXX, moment22
Har noterat att ni har funderingar kring en potentiell skål och dess möjligheter till kursrörelse. Även jag har iaktagit begynelsen av denna formation men i dagsläget så har den ingen kurspåverkan. Som de flesta formationer i en graf så måste dessa bekräftas innan vi vet vilken väg en aktie tar, upp eller ner.

För att få en bekräftelse på en "fullbordad skål" så måste den passera den senaste toppen vid 36.50 och iom det så har den då också bildat en halv cirkel. På vägen upp till denna nivå så har den ingen kurspåverkan eftersom den kan fallera på vägen upp och därmed så faller hela formationen och dess förväntade kursrörelse. På vägen upp till föregående topp så har vi helt andra motstånd i form av trendlinjer , Fib-nivåer, medelvärden mm. Skulle den passera den senaste toppen i det avseendet så återkommer jag om vilka möjligheter som finns för vidare uppgång.

Mvh
Holma


noonne´s charts efter rapporten:Fibokluster - Stöd/MotståndCandlestick - En närbild


Bästens
/noonne
===^^UPP^^===

1 kommentar:


 1. الفك والتركيب والتغليف والتحرك من خلال شركة نقل اثاث بجدة متميزة تحتاج الي ركن البيت للاستفادة من خدماتها التي لا تقدم غير خدمات نقل اثاث بجدة رائعة لتلبية طلبات العميل. فرؤية الشركة لدينا وضعت طريقة جيدة وضعت كخبراء في نقل الخدمات التي يحتاجها العملاء عند التعاون مع شركة نقل عفش بجدة فاختيار المواد الخاصة بك التي تستخدم في تغليف الاثاث فهذه المواد أو الأشياء ستكون موجودة على عتبة المنزل للتحرك بكل آمن و بقوة إلى المكان الذي ترغب فيه
  شركة نقل الاثاث بالدمام
  استخدام الأصول الأولى داخل الاستراتيجية التي تستخدمها شركة نقل عفش بالدمام لدينا تدفعنا إلى التفكير في إعطاء نوع من الخدمات المتميزة الي العملاء التي تترك نجاحا مباشرا يمكن أن تنقش على نفسية الزبائن التي تقدم لهم خدمة نقل العفش.فلدينا ميل إلى أن يشار جيدا إلى العاملون والفنين والمغلفون ان يقوموا بعملهم في شركة نقل اثاث بالدمام نتيجة للمعيار والتنمية والعقل
  شركة نقل الاثاث بمكة
  مجموعة معينة لدينا في شركة نقل عفش بمكة تساعدنا في خدمتك في أي وقت من اليوم، وأنهم على استعداد للبقاء على طول هذه الخطوط لاعطاءك خدمة متميزة عن باقي شركات نقل اثاث بمكة التي توجد بهذه المنطقة فلا أحد لدينا في خدمات النقل يترك شيئا حتي لا نقع في قليلا من السخط.
  شركة تخزين الاثاث بالرياض
  التعبئة والتغليف يبدأ بالعمل المتميز من اجل الحصول علي شركة تخزين عفش بالرياض متميزة تمتلك مستودعات تخزين اثاث بالرياض تحافظ علي الممتلكات الخاصة بكم من الخراب. كما ان التعبئة والتغليف على استعداد فريد للتعامل مع كل نوع من الأدوات والأشياء الزجاجية والمواد التي تميل إلى الإضرار أو تحمل بانتظام أسوأ جزء في عملية الحركة. فخدمات شركة تخزين اثاث بالرياض تقوم بإرسال أفضل مجموعة يتقن الوصول إليها في الوقت المناسب لتلبية طلب العميل وفقا لمتطلبات محددة خاصة بك في هذا المجال بسبب الطريقة التي كانت لدينا مجموعة من الخبراء في كيفية ادارة مستودعات تخزين اثاث منذ فترة طويلة في هذه الصناعة لفترة طويلة جدا.
  شركة تخزين اثاث
  شركة تخزين عفش

  SvaraRadera