Software


Ninja Trader är ett gratis program fullspäckat med funktioner, många som man inte har användning för vid TA-studier, men programmet har en mycket bra chartfunktion med alla de verktyg jag beskriver på sidan "Tools", och mer därtill, (bilderna på sidan "Tools" kommer från Ninja Trader). Inlärningströskeln är relativt hög, - Bla bla bla...
Häng me här i stället för nu e de enkelt..;)))

Howto Ninja ->>>

Stöter man på problem finns svaret ofta på Ninja Trader´s Supportsida.Hittar ni inte svar där så lägg en kommentar här eller på "Howto Ninja-sidan" så skall jag försöka att assistera.

Data, - Vad är det?

Data är den prisinformation som bygger stickorna i chartsen, var sticka visar fyra prisuppgifter, öppning/hög/låg/stängning.

Timeframe, - Vad är det?
Kinetick och Yahoo levererar EOD-data, (End Of Day), till Ninja Trader efter dagens stängning. EOD-data räcker till att analysera marknaden i stort, men det räcker inte till daytrading. För daytrading behövs bättre upplösning, eller rättare sagt kortare timeframes.

Saxar in en i sammanhanget intressant fråga & svar, hämtat ur en bloggkommentar:
nybörjar fråga!
ser att du brukar köra 5min varför inte köra nån annan tid ? sargkanten skiljer ju sig ganska mycket på 1min eller 15 min.

Bra fråga,
Min erfarenhet är att 1 min.-chartr är stressande, (lite mer nyckfull på punktnivå), och man förlorar lätt överblicken eftersom 1 min. är så detaljerat.
5 min. skalar en del "brus" men är ändå tillräckligt detaljerad för prickskytte i en 10 punkts "targetzone"
Vid 15 min. behöver jag öka targetzone och därmed ökar avståndet mellan entry och stopp, går jag fel blir det m. a. o. dyrare. Kostnaden för fel blir dyrare ju "gröve" timefram du tradar i.
Som avstämning har jag 60 min-chart vid sidan om för att få en uppfattning om vart den "större rörelsen" är på väg.


Det borde förklara varför jag använder 5 minuters och 60 minuters timeframe, (och i enstaka fall 1 minuters), när jag daytradar.

Så hur kommer vi åt kortare time frames snabbt och lätt?

Själv har jag ett konto hos IG Markets och där ingår diagram med timeframes ner till ticksize, och det räcker för daytrading. Andra CFD-brokers har samma upplägg så det är en preferenssak vilken man väljer. Att öppna testkonto och se sig om hos fler CFD-brokers är en förnuftig början.

5 minuters timeframe...Fibo- & Pivot-räknarna är flyttade till sidan noonne´s Downloads:
-> The Holy Grail -> Free Downloads21 kommentarer:

 1. Jag fortsätter diskussionen här så jag inte tar plats med applikationsfrågor i bull/bear forumet. Jag anslöt till Yahoo genom Ninja, men får inte upp några tickers. Måste man lägga till dessa manuellt? Det är jag som är "Robban" by the way.

  Tack på förhand

  SvaraRadera
 2. Det va nog inget, de va nog bara minimerade. Jag får nog ta mig lite upplärningstid med detta program innan jag ens har någon nytta av nordiska index.

  SvaraRadera
 3. OK Robban,

  Vi är f.n. 3-4 man som brottas med nya Ninjan, själv installerade jag 7:an i en burk med 6.5 i, i hopp om att kunna merga databaserna, men ack...;(

  Jag har anslutit till Kinetick och fått matning, men de har å andra sidan inte de instrument vi vill ha...;(

  Min son har skrivit en semi-automatisk hämtning av EOD-data hos netfonds som jag tänker försöka anpassa till NT 7 så snart "vargen" mailar sin databas.

  Min tanke är att bygga, (och lägga ut för nerladdning här), en fungerande databas för 7:an där de instrument vi här i norden/europa vill ha redan finns inlagda, men hur lång tid det tar kan jag inte säga f.n.

  Så fram till dess är det inte mycket mer än trial´n error som gäller.

  BTW: Har du stämt av med NT`s hjälpfunktion/supportforum så du inte bara har ett handhavandefel med Yahoo-tick?

  SvaraRadera
 4. Jo jag tror det löste sig med Yahoo, den poppade upp under default precis som Kinetick, men jag såg inte att det låg dubbla feeds av amerikanska index eftersom den ena var minimerad. Förövrigt gör ni ett kanonjobb tycker jag, som plockar fram och delar med er av information.

  SvaraRadera
 5. Hejsan! Tack för alla program,tips och allt jobb du lägger ner för att lära oss nybörjare att få lite kött på våra tradingben. Nu till en amatörfråga. Är man tvungen att installera Winzip för 29.95 Dollares, för att kunna packa upp de olika filerna eller hur går man annars till väga?

  Bästa tradinghälsningar

  Nalle

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej och tack,

   Takira har helt rätt, 7-zip hittar du här
   http://www.7-zip.org/

   /noonne

   Radera
  2. Hej igen! Ägnade några timmar igår och nu på morgonen åt att ladda ner 7-Zip och Ninja,och försöka packa upp Ninja men får hela tiden olika meddelande att filen inte kan öppnas om inte Windows känner till vilket program som skapade filen eller att den inte kan ladda ner filen.
   Har ochså fått ett meddelande om att filen är korrupt,ha,ha. Har ingen aning om hur jag löser detta. Har du/ni andra något förslag eller lösning på detta, antagligen enkla problem.
   Bästa tradinghälsningar
   Nalle

   Radera
  3. Hej,

   Du skriver "försöka packa upp Ninja"
   Vad heter den filen du försöker packa upp?

   7-zip använder du endast till att packa upp de 2 filer du kan ladda ner på denna sidan, Ninja Trader kan du bara hämta och installera via Ninja Traders egna hemsida, klicka på bilden längst upp på denna sida ->> klicka download now ->> fyll i formuläret och tryck download, (du får en licensnyckel via mail) ->> klicka på senaste versionen, (överst av de 3 alternativen), då startar nerladdningen av filen setup.exe...
   När du fått ner den filen dubbelklickar du på den och följer anvisningarna på skärmen.

   Först när det är klart har du användning för filerna på sidan Howto Ninja & 7-zip...

   Radera
 6. @Anonym

  Nej, du kan tex. ladda ner och packa upp med 7zip som är gratis och bättre.

  SvaraRadera
 7. Hej

  Liten nyfiken fråga jag förstår att du handlar CFD?
  Stämmer det att du kör med IG ? Varför isåfall och har du provat andra?

  Tacksam för din erfarenhet..

  Mvh Mike

  PS. Såg dina inlägg på bra förklaring på DAX idag men fick inte ihop det med sargträff.. Vad har du för BolBand?

  SvaraRadera
 8. Hej

  du säger att du använder http://www.igmarkets.se/ för data.
  Vilka instrument är det dom förser data till? bara cfd eller även svenska aktier.. kollade lite på sidan men hittade inte riktigt någon klar info.

  och även hur vet man om de olika förmedlarna kan ge data till externa program?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Henrik,

   IG Market är en renodlad CFD-broker, de har inga aktier, men de erbjuder CFD´s gällande underliggande aktier, själv handlar jag bara indexprodukter där.

   IG levererar mig veterligen ingen data till externa program typ ninja, mete-trader m.fl.

   Vill du hämta data, (bättre än EOD -> Ninja), direkt till externt program får du nog bereda dig på att betala för det, där har jag ingen lösning.

   Anledningen till att jag pluggar för ninjatrader här är just för att du kan få ner EOD-data för i strort sett samtliga svenska aktier utan kostnad, och om du handlar aktier är det fullt tillräckligt oftast efter som du, (förhoppningsvis), inte handlar aktier på kortare timeframes. Om du ändå gör det kan du skala ner storleken och göra samma vinst via CFD´s.

   Radera
 9. Hej
  Jag har börjat använda Ninjatrader och det verkar väldigt kraftfullt. En fråga bara, på y-axeln kn jag bara sevärden mellan 0 och ca 10, jag vill se det verkliga indexvärdet.Går det? Trevlig blogg...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej,

   De där förstår jag inte riktigt, har du möjlighet att ta en skärmdump och maila mig?
   ta.studier@gmail.com

   Normalt skall man bara öppna ett diagram och få det rätt direkt. Det enda jag kan tänka mig som blivit fel är att du inte har fått/hämtat någon data.

   Jag föreslår att du tittar på howtofilmerna på den här sidan:
   http://noonne.blogspot.se/p/youtuben.html

   I film 7 visar jag hur du hanterar databasen. Lite längre ner på samma sida kan du sedan ladda ner och lägga in senaste databasen, den är fylld med data fram till 29:e juni 2012 för bl.a. DAX30 och OMX30 och de aktier som ingår i de indexen.

   Radera
  2. Hej
   Nu har jag kollat din youtubefilm och jag fann vad som var fel.Det var i Instrument manager / Instrument editor / misc -- på raden Yahoo ska omx anges men med en vinkelhake framför. Attans missade denna vinkelhake, nu fungerar det.
   Tack för bra filmer på Youtube.

   Radera
  3. Hej igen,

   Glädjer mig att du hittade felet, och framför allt att du kom tillbaka med svar att/hur du fann lösningen.

   Tack!

   /noonne

   Radera
 10. Hej
  supertack för suverän hemsida och all info.

  Jag har laddat ner ninjatrader och lyckats få in sp500 nasdaq & omx och en hel del aktier...
  men får inte in djia, dax eller djtransport.
  den säger "failed to retrieve data from yahoo" precis som på filmen när du ska öppna dji du går in på misc och markerar och sedan funkar det men för mig funkar det aldrig... undrar varför...
  har lagt ner mkt tid nu och undrar om någon vet varför vissa kommer med medans några vägrar poppa upp.
  har öven försökt lägga in den som du gör med omx och klistar in koden från yahoo finance men utan resultat
  tacksam för svar
  mvh
  Conny

  SvaraRadera
 11. Tjena!
  Tackar för dessa informativa youtubeklipp. Mkt bra!!

  Jag kör Ninja med data från Kinetick (real time) Allt funkar smidigt. Dock funkar inte Omx30. Jag har lagt in den och får upp den som du beskrev i din instruktion men sista dagarna har kursen hamnat på runt 5 istället för 1040..

  Samma för EoD data från Yahoo samt Kinetick. På Yahoo kom jag dock tillrätta genom "restore all hist data" men det funkar inte på Kinetick. Dessutom är tiden helt fel. Den vill hela tiden ligga med slut kl, 22:00. Är det någon som upplevt detta på OMX senaste tiden och har en lösning. Jag har mailat support men det har inte hjälpt än.
  mvh
  Marcus

  SvaraRadera
 12. Hej Noonne och stort tack för det jobb du lägger ner för att få igång andra. Nisom har problem med att matningen från Yahoo har låg kvalitet kan prova att ta OMX från Google istället, ändra från att det står ^OMX i raden för Yahoo, till att det står INDEXNASDAQ:OMXS30 i raden for Google. Ni måste också lägga till en anslutning till Google på samma sätt som ni gjorde för Yahoo.

  SvaraRadera
 13. Hej
  Tack för all info. Men jag har fortfarande inte lyckats få ordning i Ninja. Jag har laddat ner den men saknar indikatorer och sånt. En annan fråga! hur handlar man svenska aktier? hur kopplar jag mig till en bank.
  Ni fattar! jag är helt nybörjare.

  SvaraRadera