In my Head...Textraden "There's someone in my head but it's not me" ur Pink Floyds "Brain Damage" har inspirerat mig att formulera den devis man som trader bör sträva efter..

There's someone in my head, - and Yes it's me!
Med det sagt, på me musiken och luta er tillbaka så börjar vi. Som trader är det ytterst viktigt att du tror på dig själv och litar på ditt omdöme. Om du inte tror och litar på det du gör utsätter du dig för onödig psykisk belastning när din sinnesstämning kastas mellan girighet och fruktan i takt med prisets utveckling i diagrammet. Det är inte bra, det påverkar både den mentala hälsan och tradingresultat negativt. De som inte har full tillit till sina agerande och beslut tenderar att söka svar/tröst i aktierelaterade forum när en trade börjar gå fel, typ "There's someone in my head but it's not me". En trader som däremot tror och litar på sitt omdöme analyserar, justerar och eventuellt agerar. En sådan trader har med största säkerhet de kunskaper som krävs i huvudet, och den rutin som krävs i ryggraden, - En sådan trader kan med orubbat självförtroende säga: "There's someone in my head, - and Yes it's me", och det är precis vad det handlar om. Fyll på hjärnan med kunskap och ryggraden med rutin, med tiden sällar du dig till gruppen traders som kan säga "There's someone in my head, - and Yes it's me" samtidigt som du ritar upp framtiden i dina charts.Böcker, - De fyra hörnstenarna
Jag har läst ett antal traderelaterade böcker, och tyvärr fått stämpla flertalet som "waste of money". I det långa loppet är det fyra böcker som sticker ut, böcker som jag kan ställa mig bakom och säga, - Läs dom så blir du en bättre trader. Det är en bok om Candlesticks, en om hur Fibonacci-tal kan användas inom teknisk analys, en bok om dig själv och hur du som trader hanterar de psykiska infallsvinklarna, och sist men inte minst ett uppslagsverk över TA-relaterade formationer. Mer än dessa böcker, (och jag föreslår att man läser dom i den ordningen), och flygtimmar, d.v.s. övning behövs inte för att bli en i längden vinnande trader, oavsett om du tradar längre eller kortare tidsramar.
 • Japanese Candlesticks Charting Techniques av Steve Nison
 • Fibonacci Trading av Carolyn Boroden
 • High Performance Trading - 35 Practical Strategies and Techniques To Enhance Your Trading Psychology and Performance av Steve Ward
 • Encyclopedia Of Chart Patterns av Thomas N Bulkowski


När det är dags att flyga solo...
...fortsättning följer...

7 kommentarer:

 1. Jag kikar runt lite på din blogg. Den är fin och välgjord. Men herregud du: dra ned på engelskan. Ser ju inte klokt ut!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kalle och tack för din feedback...

   Verkar som du sätter fingret på en bieffekt man som DT får lära sig att stå ut med när man spenderar hela arbetsdagarna med engelskan i öronen och ögonen. Jag har Bloombergs TV på hela dagarna och läser mestadels engelska nyheter, det hjälper rejält när man som jag endast handlar utländska aktieindex.

   Radera
 2. Hej noonne!

  Äsch, Bloomberg hit och dit. Engelskan tas till när vi vill ge det vi säger större legitimitet, då vi inte tror oss kunna förmedla det vi önskar, så som vi lärt oss en gång. Det är liksom ett självförtroendeproblem inför vår egen identitet, att vi inte duger som vi är.

  Och därför ger den (sajten) ett pubertalt intryck, vilket jag tycker är både beklagligt och orättvist, eftersom den är en av de bättre bloggar (både visuellt och innehåll) jag besökt.

  Riktigt bra låt längst upp där av Pink Floyd, den har jag missat.


  /Kalle

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej igen,

   Utgår från att jag har en akademiker på andra sidan nätet.
   Ok, - Jag har en tysk uppväxt, svens skolgång och engelskspråkigt yrkesliv bakom mig, så jag skulle inte vara lika generös med att summera bloggen som omogen med självförtroendeproblem, snarare ett tecken på att språk utvecklas och internationaliseras.

   Å andra sidan så lever man som daytrader med en konstant självförtroendekris/rannsakan i större eller mindre grad. De kommer liksom med jobbet att ständigt fråga sig om man ligger rätt eller fel.

   Det gläder mig att du gillar bloggen, (och Pink Floyd), och jag hoppas att den har något att erbjuda även dig.

   Får jag avslutningsvis rikta din uppmärksamhet på sidan "Learning To Fly"
   http://noonne.blogspot.com/p/learning-by-doing.html
   Där ligger ännu ett Pink Floyd alster och väntar på att få visualisera mina tankar rörande den sidan.

   Radera
 3. noonne!

  Trevligt! Jag också, är av germansk börd, men bara på mödernet då.

  Hörredu, det var inte alls min mening att klanka ned på varken din sida eller på dig personligen. Du har en gjort en jättefin blogg, och även om TA inte är min starka sida, så dristar jag mig att bedömma den både omsorgsfullt och gediget framarbetad.

  Jag bara slogs av den ofantliga mängd av anglosaxiska attribut på sajten, vilket jag stod som ett stort frågetecken inför, eftersom bloggen för övrigt år så galant. Men men, man tycker så olika, och därför ska inte jag komma här och komma. Kör på det du tycker.

  I alla välmening
  /Kalle

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja kalle det mest pubertala problemen jag kan se er två emellan är väl möjligen ditt signaturval men det kanske med är ett uttryck avosäkerhet dåligt självförtroende? Mvh.

   Radera
 4. The lunatic is in my head

  Jag tror nog att det bara är du som har detta problem Kalle. Om man i dagens samhälle tycker det är svårt med vedertagna engelska termer och uttryck så ska man nog inte försöka sig på TA. Se bara på alla engelska termer inom datorbranschen som efter frekvent användande blir normen fram för det svenska begreppet. Min erfarenhet efter systemvetenskaplig linje på 90-talet fram till idag. Självklart har du rätt att tycka vad du vill precis som jag.

  Sedan är detta en blogg som Noonne har byggt på ett pedagogiskt sätt för att dela med sig av sin långa börs-erfarenhet för att hjälpa andra och med tanke på det så tycker jag att din feedback är en fis i rymden.

  Mvh
  PellePanter


  Noonne: Jag är också ett gammalt Pink Floyd fan. Såg dem i globen 1989. För några veckor sedan såg jag ett reportage om Syd Barrett... mkt intressant. Tidigare visste jag bara att "Shine On You Crazy Diamond" handlade om honom . Jag visste t.ex inte att Barrett än idag inte har någon gravsten, flera år efter sin död. Kyrkogårdsförvaltningen ser gärna att familjen anordnar en sådan, eftersom det vallfärdar många fans till kyrkogården.

  SvaraRadera