Oh Shit!..No Shit!, - så ser det ut när man räknar på det...

Det blir en del om man gör några trade´s på en dag. Att sedan CFD:n har en tickstorlek på 0,1 punkt jämfört med TOX:ens 1 punkt tickstorlek är mindre stressande eftersom vinst/förlust endast ökar i 100-lappar, och inte i 1000-lappar.

Lite om TOXAR, TDAXAR och Speldjävlar…
När jag efter knappt 2 års frånvaro från placera.nu´s aktieforum åter tog upp pennan konfronteras jag med många skribenter som på ett eller annat sätt påminner mig om mitt gamla jag. Då jag kommit längre på kunskapens väg än många, föll det sig naturligt att jag började grubbla över varför så många skyfflar TOXAR och andra hyperfarliga produkter. Med lite självrannsakan och yttre input var det detta som kom ut...


Lockelsen...
De e en grym känsla när man plockar en-två 100K-pack TOX på 2-4 öre och rider den 10-20 öre. Du sadlar med 2-4 tusen och kliver av med 10 till 40 tusenlappar mer på fickan, – En go känsla, men e de speldjäveln eller finansmarknaden som lockar med så snabba kulor?
- Spänningen får adrenalinet att rusar och hjärnans belöningssystem levererar en skön känsla när de går vägen, e de inte dom två faktorerna som lockat så många in i spelfördärvet?..

Noonne´s ”been ther – done that”…
I verkligheten e de inte alls så enkelt för när det hettar till på marknaden packar marketmakern, (MM), ihop och du blir nervös. När MM dyker upp igen har rädslan kickat in, ditt psyke e inte å lita på och de e upplagt för att du ska fipplar till det, (MM vet det – varför skulle han annars gå ur när de e handel med TOXAR som är affärsidén?).
- E de inte de så segar Avanza när du sitter där å hamrar ”F5? så svetten lackar i stridens hetta, – inte heller bra för psyket. Man kan ju fråga sig hur Finansinspektionen tickar när de ger grönt ljus för sån´t här, de e ju trots allt amatörer/privatpersoner som bettar stora summor dagligen i ett system där du i praktiken redan från start är halvblind och har en arm bakbunden. – Och de mot hightech helproffs som dessutom skrivit regelboken till sin fördel.

- Nä de måste va speldjäveln som förför, för ingen vettig människa skulle väl ta en sån deal när man vet hur det ligger till?

Jo, – jag har gjort allt det, och mer därtill. – En gång satt jag med ett aggressivt TDAX-bet, hade rakat in +50 papp på 2-3 dagar å e full av självförtroende och kaxig, – ja tar som sagt ett rejält TDAX-bet, (utan stopp), och marknaden exploderar rakt i ansiktet på mig. MM packar ihop, Avanza laggar lätt 20 sekunder och mer, & ja e ett nervvrak. Priset faller, - förlusten stiger, ”F5", ”F5", ”F5", laggning..., - Nu e ja helt ur balans och farligt aggressiv... Tror ni inte ja fipplar till de och prickar exit mitt i vändningen? – Jajjemän fullträff – 70 papp bye-bye. Sen springer marknaden tillbaka till min entry – jag e knäckt…;(((

Den dan bestämde jag mig – nu är nog – under de här omständigheterna går det inte vidare – jag vill ha bättre kontroll, rappare broker och ingen MM som lägger svansen mellan benen som en strategisk del för att få mig ur balans.


Hur går det nu undrar kanske ngn?
- Jag har full kontroll, rappare broker och ingen MM som lägger svansen mellan benen i tid och otid, – kort sagt jag kan koncentrat mig på det jag är bra på utan onödiga störningar. I stället har jag fått mer för mindre, inget courtage när jag handlar index/valuta oavsett marknad, tajtare spreads och en broker/MM som håller öppet dygnet runt må-fr. – Jag kan till och med detaljstudera Asienkickoffen tick för tick om jag vill, långt innan många av er har en susning om vad som e på G. – Snacka om edge.
Handla CFD´s e naturligtvis minst lika risky som TOXAR eftersom det är samma underliggande marknad som styr priset. CFD-handel har som allt annat sina "bits´n ends", men i mitt tycke är det övervikt fördelar. Bara att ha full koll på morgonens ansats inför officiella börsöppningen kl. 9.00 mitt i rutan är en grym edge för DT´s.

7 kommentarer:

 1. Intressant noone! Handlar du CFD:s via avanza? (Jag har ingen koll på vad det innebär, bara koll på toxar...)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej,

   Nej Avanza erbjuder inte CFD-handel. CFD är en förkortning på contract for differense, (kontrakt för skillnad). Med CFD så handlar man endast skillnaden mellan entry och exit, det är ett lite annorlunda tänk. Jag har konto hos några olika CFD-brokers.

   Lättast informerar du dig om du googlar CFD och läser på hos några brokers. CFD-handel är somsagt lite annorlunda och det gäller att vara påläst innan man går i skarpt läge.

   Radera
 2. Tjena noone. Först mycket tack för att du delar med dig här på bloggen - jag följer med stort intresse!

  När det gäller CFDer så har jag hört skräckhistorier om handlare som upplever sig blåsta av brokern. Systemet lägger av i krit ögonblick, deras stoplossar funkar inte, etc etc. Sägs vara organiserat fr brokerns håll...Vad har du för kommentarer? Ska man tro det? Eller handlar det bara om att välja rätt broker...?
  /henke

  SvaraRadera
 3. Hej Henke och Tack,

  Om jag vänder på din fundering och frågar:
  Hur länge tror du broker´s med sådant uppförande överlever? - Inte länge skulle jag gissa.

  Det du beskriver har jag däremot råkat ut för ett antal ggr. när jag handlade TOX/TDAX via Ava.

  Stoppfunktionen hos CFD-brokers är lite annorlunda än vad man normalt är van vid, så de e möjligt att en del skräckhistorier har sin grund där. Sedan kan jag tänka mig att en och annan har svårt att erkänna att de gått fel, och skyller hellre de hela på riggad broker.

  När jag har tagit position så vaktar jag den utan att lämna skärmen tills jag är övertygad om att jag ligger rätt i trend och att mina stoppar är rätt. Jag har aldrig några positioner öppna över natten eftersom index nattetid kan ha en del ologiska rörelser, (safety före sorrow).

  Det finns mycket villkorsinfo hos de olika CFD-handlarna och jag rekar starkt att man ser till och ha allt kristallklart för sig innan, och inte får delar utmed vägen som obehagliga överraskningar.

  Handla med CFD kräver precis som med allt annat, - Kunskap, sunda regler och disciplin.

  SvaraRadera
 4. Låter vettigt. Jag ska göra hemläxan noga innan jag seglar ut på CFD-vattnen. Trevlig helg!
  /henke igen

  SvaraRadera
 5. Har upplevt samma fenomen i ava vid vanlig aktietradning med poster + 500 000. Laggning, deleys, omotiverade förseningar. Satt i system?

  SvaraRadera
  Svar
  1. orust,

   nja, - snarare tekniska problem, masineriet i bakgrunden håller inte måttet. Vill minnas att de va mycket snack på DI´s BS en tid, har inte en aning hur de e nu...

   Radera