13 maj 2012

13:e Maj - Haben Wir mehr zu bieten Vera?..Hej vänner,
Dagens politiska situation i Europa får mig att tänka på CDU´s härliga valaffisch med det förledande budskapet "Vi har mer att erbjuda..." strategiskt placerat över Merkel´s tilltagna U-ringning. I rubriken ställer jag frågan - Har vi mer att erbjuda Vera?.., och låt mig fylla på med - Vill vi överhuvudtaget erbjuda mer? Det är där det landar när jag försöker bena ut de Euro-relaterade politiska läget just nu.
Dagen efter kvällen före...
FAZ skriver i artikeln "Der Fluch der Inflation" i helgen att Tyskland borgar för 644 Mdr. av runt 950 Mdr. Euro som ECB f.n. finansierar skuldtyngda sydländer med, så nog har Merkel´s CDU bjudit till, Tyska folket tolkade förmodligen inte att "Vi har mer att erbjuda..." skulle utveckla sig såhär. Nu sitter "Lady Euro" ensam med betydande summor av folkets pengar i riskskålen, Frankrike och Holland har lämnat, samtidigt som CDU´s, (och framför allt koalitionsparners), väljarsiffror dalar. Frågan "Har Merkel & CDU kraft och framför allt makt kvar att rädda Euron?" blir allt mer relevant.
Vi har en del på schemat framför oss...
På tisdag svärs förra helgens Franske valvinnare in som president och i samband med det kan jag tänka mig ett officiellt uttalande visavi Frankrikes hållning framgent. Hollande har rykte om sig att vara en god taktiker och han har i valkampanjen förespråkat stimulans, stick i stäv med Tysklands "spara". Jag utesluter inte att Hollande går ut högt för att bringa motståndaren ur balans, kommer ett sådant utspel lär marknaden reagera negativt.

Följetången Grekland står nu inför nyval, presidenten har tills på torsdag på sig att snacka ihop en regering bestående av 4 partier som bevisligen inte kan komma överens, - Goood Luck Mr. President! Vid nyval pekar opinionssiffror för att vänsterradikala Syriza som förklarat ingångna skuldförbindelser som ogiltliga får ökat väljarstöd. Syriaz ledare anser att Grekland är i förhandlingsposition, och med tanke på bl.a. Tysklands tidigare nämnda 644 Mdr, så liknar det mer utpressning än förhandlingsposition. Tittar vi framåt i schemat ser vi att Grekland har deadline 30:e Juni, då skall den budget ligga klar som långivare kräver för fortsatta lån. Datum för ev. nyval är 10:e resp. 17:e Juni och vinner Syriaz regeringsmakten kan det här bli riktigt intressant/avgörande. Som sagt - Grekland torsdag.

Inte bara "Bad News"...
Har tittat lite i chartsen i helgen, (återkommer med de sent i kväll), och tyckt mig se möjligheter till positiv utveckling. I helgens nyhetsskörd kom bl.a. Kina ut med stimulanser motsvarande knappt 70 Mdr. USD i form av 0,5% räntesänk, det gynnar såväl Tysk export och bilindustri som marknaden i stort.

Hej igen, valutahandeln är igång och EUR/USD tappar initialt och bröt precis 1.29-linjen. Om det är ngn. indikation på hur morgonen börjar så lutar det åt ner, men låt oss se hur Kina agerar på sin räntesänkning inatt. Den politiska situationen som jag berört tidigare betyder för DAX del fortsatt ostadigt med möjligheter till tvära kast. Priset har nu fått kontakt med MA200 i timcharten men ännu inte stängt under, en studs eller ett brott blir nästa move, ev. effekter av bollingerbandens knipande rörelse som jag berörde förra helgen är fortfarande in play, trejda med fallskärm...

Veckochart - Den stora bilden..


Dagchart - Fibokluster..


Dagchart - Candlesticks..
Bästen
noonne

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar