Tools

Du blir inte snickare bara för att du har en hammare...
Oavsett vilket yrke du väljer så krävs utbildning. Tänker du försörja dig som tader gör du bäst i att utbilda dig innan du går i skarpt läge. Förutom utbildning behöver du verktyg så att du kan utföra ditt jobb. Om vi börjar med verktyg så blir det lättare att förstå vad jag menar med utbildning.

Utbudet...
Det finns en uppsjö av verktyg, och trots det finns inget verktyg som är rätt?! - Det finns bara det som är rätt för dig. Vad som är rätt för dig beror på dig och din tradingstil. Vi tar en genväg här så vi kommer igång, och går rakt in på vad jag använder, - alternativa verktyg kan vi diskutera längre fram.


Det viktigaste först, Japanska Candlesticks, dom pratar - Lär dig språket...
När man lärt sig förstå språket upptäcker man hur stickorna refererar den evigt pågående kampen mellan björn och tjur, - sticka för sticka. Ta t.ex "Långa svansar", - Det betyder att det djuret som för tillfället har överhand kan vara på väg att tröttna, och att det andra djuret kan vara på väg att ta kommandot i kampen. Ett annat sätt att uttrycka "långa svansar" brukar vara, - Marknaden köper svaghet, resp. säljer styrka. Det finns faktiskt traders som bemästrar marknaden vägledda enbart av Candlesticks, så stickornas språk är kraftfullt.



Fibonacci-verktyg, - Måttband med framtidsutsikter...
Fibonacci-verktyg är en serie teorier som i grunden bygger på en mattematisk formel. En fixpunkt i toppen, en i botten ger 5 delnivåer. Kombineras några mätningar på rätt sätt får man i förtid en uppfattning om vart priset kan tänkas vara på väg. Att ta till sig hur man använder Fibonacci-verktyg kräver en del studier och övning, men det är väl investerad tid.



Nästa verktyg Bollingerband, - "Sargen"
Som f.d. hockeylirare tänker jag mig marknaden som en evig ishockeymatch mellan björnar och tjurar, priset är pucken, bollingerbandet är sargen, och ja e åskådare. - När priset far över sargen så skall det tillbaka in på plan, och att "hjälpa till" att få tillbaka priset på plan lönar sig ganska ofta. Många gånger är det inte svårare än så, - De e bara vi människor som, i ett uttryck av osäkerhet, gör det onödigt komplicerat.



En titt på MA200, - Ett kraftfullt streck i protokollet...
Det finns ett antal varianter och inställningar på detta streck, 200-perioders är en stark linje som menar allvar, - Så ta den på allvar! Själv använder jag uteslutande 10, 30 och 200-perioders och de räcker långt för att se möjligheter. Lär dig se möjligheter och "Trada vad du ser" är en vinnande strategi.



MA10 & 30, - Ett inbjudande samspel...
De här linjerna reagerar snabbare och följer prisrörelsen mera tätt än MA200. Signalen kommer när den snabbare MA10 bryter genom MA30. - Men se upp, alla brott är inte äkta. När MA10 bryter upp genom MA30 är det "gå lång" som gäller, och tvärt om när MA10 bryter ner genom MA30. Med ett tränat öga kan MA10:s infallsvinkel mot MA30 ger ofta en fingervisning om styrkan i kommande prisrörelse. Fina lägen att klippa en slant är i TAZ, (traders action zone). TAZ är det utrymme som uppstår mellan linjerna när priset kommit i rörelse. Jag kallar dom inbjudan för att de brukar vara så tacksamma när man hälsar på...;))



RSI, - En indikator i mängden...
Det finns ett antal indikatorer såsom MACD, Stocastic, Williams %R, RSI m.m. Det indikatorer har gemensamt är att de visualisera överköpt/översålt. Vilken indikator som är mest lämplig beror på tradingstil och personlig preferens, själv använder jag RSI 3. Det är en inställning som reagerar snabbt, nackdelen är att den inte är lika tillförlitlig som en långsammare inställning. Jag bevakar RSI vid 10 och 90, (mina gränser för över-köpt/sålt), allt däremellan är mindre intressant. Divergens är en annan signal väl värd att lära sig upptäcka.



Alla verktyg, - Helhetsbilden
Nu när vi tittat på verktygen ett i taget så kan vi ta en titt på hur det ser ut när alla verktygen är på plats samtidigt. Klicka upp bilden och jämför med tidigare bilder, ser ni hur de här verktygen interagerar och på många ställen signalerar samma saker? - Den stickan som sticker ut mitt i bilden hade lite för många tekniska signaler mot sig för att trenden skulle överleva. Där fanns en negativ candlestickformation, motstånd i fibo 61,8% i stora vågen, motstånd i MA200, en negativ divergens och ett pris utanför sargen, allt samtidigt. Att "gå kort" där är en Låg Risk/Hög Reward trade, (ta LR/HR-trades - undvik HR/LR-tades). En kunnig chartläsare undviker HR/LR-trades, och låter inte många LR/HR-trade slinka mellan fingrarna.

9 kommentarer:

  1. Hej! Har kikat en del på dina intradagsgrafer du publicerat på ava-forumet och reflekterat över dina entries. Jag har ofta sett att du sätter en stop på 5 punkter på DAX, men för mig är det helt ofattbart hur du kan tajma entry så väl och inte bli utstoppad oftare? Vid TAZ-traden känns det logiskt att sätta stoppen ovan/under senaste topp/botten, vilket oftast är mer än 5 punkter bort..

    Likaså vid motståndszoner där det bildas långa skuggor på candels, skuggorna är ju inte där förän "ljuset" är klart, vilket ofta gör att jag inte kan ta position eftersom jag är för sent ute.

    Nu är du ju så rutinerad att du säkert kan ta entry innan formationen är färdigbildad, eller se formationen mycket tidigare än jag, men det skulle vara kul att veta hur du resonerar kring entry och hur du tänker angående R/R med en så tajt stopp!

    Med vänliga och tacksamma hälsningar,

    Johannes

    SvaraRadera
  2. Hej Johannes,
    Du ställer en bra fråga, och för att göra det klart direkt, även jag blir utstoppad mellan varven, det ingår liksom i jobbet. Men för att hålla pedagogiken så enkel som möjligt i början har jag fokuserat på vinnande trades.

    Det ligger i pipen att bygga ut bloggen med en sida typ: "Focus on failure" för att mer i detalj belysa det du tar upp och hur man hanterar det.

    Har även funderingar på att bygga ett pdf-arkiv i bloggen där man läsa in sig mer i detalj ang. olika saker. T.ex entry/exit-strategier, hur olika MA´s fungerar m.m.

    Jag tackar för din feedback

    /noonne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den som väntar på något gott... :)

      Vikten av bra money management kan (enligt mig) inte belysas nog, och när den tekniska biten fallit på plats så kommer svårigheten att bemästra sitt eget psyke och hantera in trading mer mekaniskt. Att våga ta entry igen efter upprepade förluster, behålla ett gott självförtroende osv.

      Nu är ju detta en blogg om teknisk analys, men ämnet är väl värt att diskuteras och jag vet att du har varit inne på det under sidan "In my head".

      Läser med stor behållning allt du skriver och ser fram emot mer!

      Vänlig hälsning,

      Johannes

      Radera
    2. Hej igen Johannes...
      "Att våga ta entry igen efter upprepade förluster"

      Jag håller benhårt på - 3 strikes and you´re out.
      D.v.s. går jag fel tre ggr. på raken är det färdigtradat för den dagen. Min erfarenhet är att efter 3 på raken är man inte längre i den psykiska balans som krävs för att gå segrande ur striden. Det kommer ju trots allt alltid en ny dag full av möjligheter som man kan ladda inför..;))

      Radera
  3. Här var det full fart :))

    Har idag suttit och försökt tillämpa och torrtrejdat på DAX... inga självklara lägen för mig direkt. Har lagt in pivot linjer och läst på en del allmänt om dem. Du gick lång vid 6650 för att "pucken var i sargen" och att kursen troligtvis söker sig mot MA 200 och pivot linjen??

    cheers

    SvaraRadera
  4. Japp, ungefär så...

    Gjorde en 3 stick entry @6650-ich, (kommer pdf-förklaring i arkivet på entry/exit-strategier när tid finnes), och red med till MA200. Resten av dagarna går numera till bloggen...;|

    SvaraRadera
  5. Hej igen! Wir fangen an Noone!

    Ny frågeställning: Pivotpunkter!

    Vi aktiva lägger ju av och till upp dessa till stöd och
    beslutsunderlag ( det är i allafall en psykologisk tröstnapp) rätt eller fel.
    Men: Det finns ju ett antal beräkningssätt för dessa, det mest använda (min åsikt) är classic. Vi har även Camarilla,
    Woodies, och något till.
    Om vi kör efter Classic, stämmer det bättre då? Eller vi kanske skall använda Camarilla och lura alla andra? Men Roboten vann allt, för han körde efter DeMark conceptet!

    Det kan vara så att det ena är populärare bland Forextraders, det andra bland index traders. Vet ej.
    Denna fråga är mest av akademiskt intresse, inget som man kan hänga upp sin handel på, men som kan vara av intresse för TA-intresserade. Man bör alltid veta vad man kan stöta på. Som Noone sagt på sidan: keep it simpel. Det går utmärkt att ligga rätt bara med ett par glidande medelvärden!

    Ps: Hälsade Noone på tyska, har använt engelska ord.Sorry. Såg att någon begabbade (gammalt fint svenskt ord) Noone för hans språkbruk. Min nästa reflektion blir på Svensk/norska! (Ps: detta humoristiskt skrivet, bara tjöt!

    SvaraRadera
  6. Hej
    Jag kan inte se värdet på OMX30påy-axeln bara ett värde mellan 0 och 30 borde vara ngt relativt värde. Hoppas på svar omdet går - Tack

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej,

      De där förstår jag inte riktigt, har du möjlighet att ta en skärmdump och maila mig?
      ta.studier@gmail.com

      Normalt skall man bara öppna ett diagram och få det rätt direkt. Det enda jag kan tänka mig som blivit fel är att du inte har fått/hämtat någon data.

      Jag föreslår att du tittar på howtofilmerna på den här sidan:
      http://noonne.blogspot.se/p/youtuben.html

      I film 7 visar jag hur du hanterar databasen. Lite längre ner på samma sida kan du sedan ladda ner och lägga in senaste databasen, den är fylld med data fram till 29:e juni 2012 för bl.a. DAX30 och OMX30 och de aktier som ingår i de indexen.

      Radera